Неділя
19.05.2024
03:20
...
Національна дитяча гаряча лінія
...
Національна гаряча лінія
Форма входу
Категорії розділу
Шкільні події та свята [93]
Державні свята [14]
Бібліотечні заходи [15]
Пошук
Календар
«  Січень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Архів записів
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Середня загальноосвітня школа № 5 ім.Г.Романової
Головна » 2016 » Січень » 24 » Обережно, ГРИП!
20:47
Обережно, ГРИП!

Поради лікаря для вчителів, вихователів, батьків та учнів (вихованців) щодо профілактики грипу та ГРЗ

Грип - це гостре інфекційне захворювання дихальних шляхів, яке викликається вірусом грипу. У побуті грипом часто називають будь - яку застуду, що не є вірно, тому що, окрім власне вірусу грипу, схожі симптоми можуть бути викликані багатьма іншими (аденовіруси, риновіруси). Симптоми, які викликаються цими збудниками дуже схожі. Тому вірусні захворювання дихальної системи були об’єднані в групу ГРВІ - гострих респіраторних вірусних інфекцій. З цієї ж причини точно встановити, який саме збудник став причиною конкретного випадку хвороби опираючись лише на дані огляду хворого не можливо. Точно визначити збудника і поставити діагноз «грип» можна тільки використовуючи лабораторні методи діагностики, які нажаль, не завжди доступні.

    Найбільш сприятливі до вірусів грипу та ГРВІ діти, особливо до 2-х років, люди похилого віку та особи з хронічними системними захворюваннями. Також до групи ризику відносяться медичні працівники, педагоги, працівники транспорту та торгівлі, які мають широке коло професійних контактів.

         У зв’язку з можливим різким зростанням захворюваності в осінньо - зимовий період та навесні на гострі респіраторні захворювання та грип дуже важливо, щоб кожна людина була ознайомлена з заходами профілактики цих захворювань.

           Велика кількість різновидів вірусів (сезоного грипу типа А і В, пташиного, свинячого, парагрипу, рино- та реовірусів, збудників аденовірусної інфекції та ін.) створює можливість виникнення нового захворювання у людини, яка щойно перехворіла.

           У більшості випадків гострі респіраторні захворювання зумовлені вірусною інфекцією (ГРВІ). Визначити причину захворюваності (вірусне або бактеріологічне) допомагає загальний аналіз крові та вірусологічні дослідження.

            Зазвичай дані інфекції поширюються повітряно - краплинним, повітряно - пиловим шляхом (вірусні частки по повітрю переносяться від хворої людини до здорової під час розмови, кашлю, чхання), при тісному контакті (знаходження на відстані 2 метрів). Враховуючи стійкість нових вірусів у навколишньому середовищі, потрібно пам’ятати про можливе інфікування і через предмети особистого та загального використання.

            Клінічний перебіг інфекцій схожий. Від моменту інфікування до появи первинних ознак захворювання проходить від декількох годин до декількох днів. Характерними первинними клінічними ознаками є нежить, печія в роті, головний та м’язовий біль, підвищення температури тіла.

           Хворих на неускладнені грип та ГРЗ лікують в домашніх умовах. Госпіталізації підлягають хворі на важкі та ускладнені форми захворювання, а також особи з організованих колективів.

          Не займайтесь самолікуванням, воно приносить велику шкоду. Необхідне лікування може назначити хворому тільки лікар.

          Грип дуже підступне своїми ускладненнями захворювання. Ці ускладнення іноді бувають більш загрозливими для здоров’я хворого, ніж сам грип.

            До найбільш частих ускладнень грипу відносяться запалення легень, плеврит, він також може спричинити загострення вже існуючих захворювань (туберкульоз, серцево-судинні захворювання).

             При перших ознаках захворюваності хворого треба помістити в окрему кімнату, або відгородити від іншої частини кімнати ширмою, простирадлом, виділити йому індивідуальний посуд, рушник, предмети особистої гігієни, викликати лікаря. 3-4 рази на день приміщення, в якому знаходиться хворий, необхідно провітрювати, прибирання слід проводити тільки вологим засобом. Посуд та предмети догляду за хворим кип’ятити чи обливати окропом.

           Хворому корисне тепле пиття: чай з лимоном, соки, киселі, вживати мед, цибулю, часник.

            Члени сім’ї, які доглядають хворого, повинні закривати ніс і рот маскою із 4-5 шарів марлі. Маску декілька разів на день прасувати гарячою праскою.

Як попередити зараження грипом?

  • уникати контакту з особами, що мають прояви грипозної інфекції;
  • обмежити відвідини місць великого скупчення людей;
  • часто провітрювати приміщення;
  • часто мити руки з милом протягом 20 секунд;
  • уникати обіймів, поцілунків і рукостискань;
  • прикривати ніс і рот при чханні або кашлі одноразовою носовою серветкою, яку зразу ж після використання потрібно викинути;
  • якщо у людини є симптоми грипу, то необхідно триматися від нього на відстані не менше двох метрів;
  • уникати переохолодження;
  • повинно бути повноцінне вітамінізоване харчування.

 

Переглядів: 497 | Додав: Росток5_2012 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: